donderdag, 20 juli 2023 16:07

Zomer Nieuwsflits 2023

Ik hoop dat je momenteel met volle teugen van je zomerverlof aan het genieten bent of dat je een zomerbreak in het vooruitzicht hebt. Dit jaar heb ik gekozen voor een ‘staycation’ ver weg uit de drukte en dat biedt, naast het uitrusten en herbronnen in je eigen omgeving, de kans om enkele dingen die gedurende het jaar op de werkplank zijn blijven liggen, af te werken.

vrijdag, 12 mei 2023 15:15

Agenda internationale activiteiten

De International Society of Hypnosis (ISH) organiseert online masterclasses op woensdagavonden, waarbij de deelnameprijs voor leden van ISH en VHYP slechts 20 USD is. Er zijn masterclasses gepland t/m november 2023. ISH bestaat 50 jaar en er worden verschillende evenementen georganiseerd om dit te vieren, waaronder een speciaal programma online van 1 tot 4 juli 2023 en live tijdens het ESH-congres en het SII-congres. Het ESH-congres vindt plaats in Antalya, Turkije van 26 tot 29 oktober 2023.

“Hypnose en hypnotische technieken in de anesthesie praktijk” op woensdag 28/06/2023 van 18u30-20u30 in UZ Leuven. Gelieve voor 21/06 in te schrijven via volgende link: https://forms.gle/KwAP7JrvBFfi76mu6

woensdag, 10 mei 2023 10:50

Hypnose handboek voor hulpverleners

Het nieuwe nederlandstalige basis handboek voor hulpverleners die met hypnose werken is uit. “Klinische Hypnose. Exploratie en Integratie” geschreven door Dr. Nicole Ruysschaert. Je kan het makkelijk online bestellen bij de uitgeverij SATAS. Bij gelegenheid van het VHYP nieuwjaarsevent vond een signeersessie plaats.

vrijdag, 13 januari 2023 10:00

NIEUWJAARSFLITS 2023

In de eerste plaats wil ik je een vreugdevol, mild, gezond en voorspoedig jaar toewensen in naam van het voltallige VHYP-bestuur. Moge het jaar 2023 ook het einde van de oorlog in Europa inluiden. In deze nieuwjaarsbrief wil ik in de eerste plaats de resultaten terugkoppelen van de ledenbevraging die we in de loop van het najaar hebben georganiseerd om te peilen naar de wensen van onze leden. Ik wil dan ook uitdrukkelijk iedereen bedanken die hier tijd heeft voor willen vrijmaken.

donderdag, 01 september 2022 13:49

OOGST NIEUWSFLITS 2022

We zijn inmiddels over de helft van de zomer en konden genieten van een historisch warme en zonnige zomervakantie die nog steeds voortduurt. Maar als keerzijde van de medaille is er ook de droogte. Het opdrogen van waterlopen en het uitdrogen van de natuur zorgt voor bijkomende uitdagingen. Het doet me metaforisch denken aan het regelmatig opdrogen van hulpbronnen – in termen van ‘mensenkracht’ - voor onze vereniging.

donderdag, 23 december 2021 14:18

VHYP EINDEJAARSFLITS 2021

Het is opnieuw een turbulent jaar geweest. Niettegenstaande 2 of 3 vaccinaties en alle beloften inzake het opnieuw bereiken van ‘het Rijk van de vrijheid’, leven we momenteel tussen een 4de en een 5de COVID piek. In de eindejaarsflits 2020 beschreef ik nog de onzekerheid over het al of niet volgen van een 3de COVID-piek op de 2de COVID-piek, maar momenteel zijn we alweer een jaar verder. De vraag die zich nu stelt, is: hoe gaan we leren samenleven met een jarenlange virulentie van opeenvolgende pathogenen?

donderdag, 15 april 2021 09:32

LENTE NIEUWSFLITS 2021

Het prille nieuwe jaar dondert inmiddels in volle vaart door de lente – die nog wat aanvoelt aan een winterprik - en velen van ons kregen reeds een eerste COVID-19 prik in de hoop om zo op weg te zijn naar een zomer van (meer) vrijheid in misschien wel een aanzet om de Coronacrisis achter ons te laten. Aan het begin van deze nieuwsbrief wil ik graag nog even terugblikken op het gratis VHYP Nieuwjaarsevent waarop we dit jaar een recordaantal aanwezigen konden optekenen.

woensdag, 10 maart 2021 14:13

Helpt dat echt, hypnose?

Een artikel van Libelle waaraan VHYP meewerkte. Vijf Libelle lezeressen vertellen over hun ervaring met hypnose. Klik op onderstaande knop om het artikel te openen.

vrijdag, 18 december 2020 14:27

VHYP EINDEJAARSFLITS 2020

Het is een turbulent jaar geweest en we gaan inmiddels, vol onzekerheid over het al of niet volgen van een 3de COVID-piek, de laatste twee weken in. Het is voor ons als VHYP-bestuur een grote uitdaging geweest om continuïteit te verzekeren in onze opleidingen en na enkele inleidende webinars in de zomermaanden ook de basisopleiding, de schakelmodule en de voortgezette modules online te laten doorgaan.

woensdag, 05 augustus 2020 12:28

VHYP Nieuwsflits OOGST 2020

Sedert de vorige VHYP Nieuwflits Zomer 2020 zitten we inmiddels al in de 2de COVID19 golf. Ik denk dat niemand van ons die had verwacht. We waren er niet echt op voorbereid om ook de zomer aan ons te zien voorbijgaan, zonder deelname aan een onbezorgde vakantie, BBQ of terrasje in de zon. We hebben niet eens de tijd gehad om te herstellen van de 1ste golf en ons erover te bezinnen of onze wereld nu echt veranderd is.

donderdag, 16 juli 2020 11:13

VHYP Nieuwsflits Zomer 2020

De voorbije maanden hebben we als gevolg van de COVID19-crisis een ander leven leren kennen. Vergaderingen, lessen, therapiesessies, supervisies en zelfs het contact met familieleden liep allemaal online, zoals dat dan noemt. Online verbonden, maar fysiek op afstand. Het wordt steeds duidelijker dat mensen ook ziek worden van een gebrek aan fysiek contact, te weinig omhelzingen en knuffels, geen zoenen meer en te weinig fysieke verbinding.

donderdag, 23 april 2020 13:39

VHYP Nieuwsflits Voorjaar 2020

In volle Coronacrisis doen we als VHYP-bestuur ons uiterste best om de vinger aan de pols van onze vereniging te houden én tegelijkertijd dienstbaar te zijn naar de groep zorgverleners die dagelijks in de vuurlinie staan om getroffenen van het Coronavirus bij te staan. Sommige bestuursleden werkten reden enkele initiatieven uit om online tools te ontwikkelen die kunnen helpen bij de acute opvang van zorgverleners in ziekenhuizen en woonzorgcentra, webinars voor opleiding en supervisie, hypnose scripts en zelfs online meditatie.

dinsdag, 21 april 2020 16:38

Waardig afscheid nemen van op afstand

In deze handreiking trachten we mogelijkheden aan te bieden die de verbinding op een andere manier kunnen ondersteunen, al zal het altijd anders zijn.

Wanneer iemand uit het gezin of in de naaste omgeving op dit moment overlijdt, zijn de mogelijkheden nogal ingeperkt door de voorschriften van FOD Volksgezondheid. Daarbij is er een verschil of iemand overlijdt door het coronavirus of door andere oorzaken. In onze publicaties adviseren we kinderen zo goed mogelijk te in- formeren en te betrekken. Daar verandert de huidige situatie niets aan. Wel verandert er iets aan het advies om hen zo veel mogelijk aanwezig te laten zijn bij de gebeurtenissen en een rol te geven bij het daadwerkelijke afscheid. Deze mogelijkheden zijn minder geworden. Maar minder wil niet zeggen onmogelijk.

De gebeurtenissen van de laatste dagen hebben de problematiek van collectief gedrag terug in ons naar boven gebracht en duidelijk aangetoond dat het gedrag van velen niet terug te brengen is naar de som van de individuele reacties en gedragingen. Er is iets meer fundamenteel en schijnbaar onbegrijpelijk bij het ontstaan van en de besmettelijkheid van een collectieve hysterie, want hoe kan je anders nuchter verklaren dat zo plots en massaal een stormloop op voedingswinkels ontstond? Terwijl toiletpapier ineens een goudwaarde leek te hebben en er niet eens sprake was van schaarste. Dit soort fenomenen wil ik in deze bijdrage analyseren en tips geven om je beheersing te behouden.

dinsdag, 21 april 2020 16:11

Moet ik bang zijn van het corona virus?

Gids voor ouders en leerkrachten

Tips voor omgaan met werkstress

News from ISH international society of hypnosis

Coronavirus (covid-19): Hypnosis resources for people and colleagues in difficult times.

In het Nederlands kan je 2 audio-opnames vinden voor je patiënten:
Eerste hulp bij hospitalisatie - 2 audio-opnames voor gehospitaliseerde patiënten

  • stressreductie bij patiënten
  • begeleiding van patiënten met covid 19

De audio-opnames voor patiënten zijn te luisteren via deze link

Save the date and register and benefit from an early bird registration fee!
15th ESH Congress 26-29 August Basel Switzerland

“Building Bridges and Travelling Crossroads”
https://www.esh2020.ch/frontend/index.php?folder_id=1289

Pagina 1 van 3