Image

Drie vragen aan de hypnose-expert

Dr. Nicole Ruysschaert is psychiater en pr-verantwoordelijke van de Vlaamse Wetenschappelijke Hypnose Vereniging. Naast haar jarenlange ervaring in de klinische praktijk geeft ze ook opleidingen en supervisies in hypnose.

Wat is hypnose precies?

Hypnose is een toestand van veranderd bewustzijn waarin het brein heel actief aan het werk is. Met specifieke hypnotische inductiemethode ontplooi je een sterke focus en worden bepaalde zones van je brein meer actief terwijl andere gedempt worden.  Denk je terug aan relax situaties dan volgt je lichaam met algemene ontspanning. Denk je aan actie en sterkte ervaringen dan komt je lichaam in een meer weerbare modus en kan je je voorbereiden op confrontaties. In hypnose versterkt je verbeelding, en wat je in hypnose oproept beïnvloedt je lichaam. 

Met hypnose kan je meer controle krijgen op lichamelijke klachten zoals pijn of bepaalde gevoelens zoals angst beter hanteren. Hypnose is nuttig bij acute en chronische pijn, pijnlijke onderzoeken en voorbeeld ook tandartsbehandelingen. Werken met hypnose brengt je in contact met innerlijke hulpbronnen zoals leerervaringen en succesmomenten uit je leven die je een krachtig gevoel kunnen geven waarmee je meer grip kan krijgen op angst, nieuwe uitdagingen, traumatische herinneringen of vastgeroeste gewoontes.

Werken met hypnose betekent dat mensen tijdens de sessies bepaalde ervaringen hebben en meer in verbinding komen met hun emoties en lichamelijke gevoelens. 

Voor wie kan het interessant zijn?

“Bijna iedereen is vatbaar voor hypnose, als je een goede vertrouwensband hebt met de therapeut, en de hypnose aangepast is aan jou als unieke persoon. Het toepassingsdomein van hypnose is heel breed. In de medische wereld kan het gebruikt worden om pijn te bestrijden: niet alleen acute, maar ook chronische pijn. Het ontspannen gevoel dat je in hypnose ervaart en de specifieke imaginaties die je oproept, kunnen het leed verzachten, maar het kan je ook helpen om de perceptie van pijn te veranderen, waardoor je er beter mee kunt omgaan. Ook wie aan astma of het prikkelbaredarmsyndroom lijdt of wie huidproblemen heeft, kan geholpen zijn met hypnose. Binnen de psychotherapie is het dan weer een ideaal hulpmiddel om mensen met angsten en fobieën, eetstoornissen, verslavingen of een gebrek aan zelfvertrouwen te behandelen. Het is dan vaak een eerste stap naar gedragsverandering en een betere regulatie van de emoties.”

Is hypnose dé mirakeloplossing?

“Het is zeker geen instant wondermiddel, waarbij je al na één sessie verlost bent van je angst of je verslaving. Een klacht of een slechte gewoonte vloeit meestal voort uit een onderliggend probleem. Denk maar aan een traumatische gebeurtenis. Zolang je die niet hebt verwerkt, geraak je gewoonweg niet verder. Enkel een goede therapeut die grondig zoekt naar wat aan de basis ligt van je verslaving, fobie of pijnklachten, kan een behandelplan op maat opstellen om niet alleen de symptomen, maar meteen ook de wortels aan te pakken. Als je in handen bent van een goed geschoolde behandelaar, ben je veilig en is de kans op bijwerkingen minimaal.”

Hoe vind je een betrouwbare therapeut?

Een professionele hypnotherapeut vinden is niet gemakkelijk. Dat weet Erik de Soir, traumapsycholoog en voorzitter van de Vlaamse Wetenschappelijke Hypnose Vereniging, als geen ander. “In mijn praktijk zie ik genoeg patiënten die al honderden euro's hebben uitgegeven aan zogenaamde hypnotiseurs die je beloven je in enkele sessies van je rookverslaving, eetproblemen, depressie of trauma te verlossen. Zonder resultaat. Uit die frustratie is een werkgroep ontstaan in de schoot van de Hoge Gezondheidsraad om komaf te maken met de verkeerde beeldvorming rond hypnose en om mensen in contact te brengen met de juiste beoefenaars binnen de gezondheidssector die een degelijke opleiding tot hypnotherapeut hebben genoten.”

Waarop moet je letten als je onder hypnose wilt?

  • Hypnotherapeut is geen officieel erkend beroep. Iedereen kan dus het bordje van ‘hypnotiseur’ aan zijn voordeur hangen. Kijk goed na of je therapeut wel de juiste opleiding heeft gehad: een master in de psychologie of geneeskunde of een bachelor in de gezondheidszorg, gekoppeld aan een langdurige opleiding als psychotherapeut.
  • Een niet-medisch geschoolde hypnotherapeut rekent meestal flink door. Als je 150 à 200 euro voor één sessie moet neertellen, dan moeten je alarmbellen afgaan. Doorgaans kost een hypnosesessie in het kader van psychotherapie 50 tot 80 euro per uur.

Op zoek naar een betrouwbare hypnotherapeut? Op vhyp.be vind je een overzicht van hypnotherapeuten die aangesloten zijn bij de Vlaamse Wetenschappelijke Hypnose Vereniging.

Image