zaterdag, 14 maart 2020 19:37

Opschorting activiteiten

Beste VHYP-leden,

In het kader van de snel wisselende omstandigheden en na de nodige informatie te hebben ingewonnen bij specialisten-infectiologen uit ons netwerk, zien wij ons genoodzaakt om de opleidingen bij VHYP voor ONBEPAALDE TIJD op te schorten.

Het is nog onzeker wat er op ons afkomt, maar gezien de snelle ontwikkelingen op federaal vlak, vinden wij het als VHYP-bestuur niet langer geoorloofd om onze opleidingsactiviteiten te laten doorgaan. Deze maatregel stellen we voor elke groepsactiviteit van VHYP voor: basisopleiding, voortgezette opleiding, intervisie en supervisie in groep.

Wij verwijzen hier graag naar een uittreksel uit de open brief (zie tekst in italic) die is opgesteld door de experten in infectieziektebestrijding met achtergrond in epidemiologie, virologie, biostatistiek en gezondheidseconomie: Philippe Beutels (UAntwerpen), Steven Callens (UGent en UZ Gent), Niel Hens (UHasselt en UAntwerpen), Herman Goossens (UAntwerpen en UZA), Pierre Van Damme (UAntwerpen), Marc Van Ranst (KULeuven) en Erika Vlieghe (UAntwerpen en UZA) en de rectoren van de Vlaamse universiteiten Luc De Schepper (UHasselt), Caroline Pauwels (VUB), Luc Sels (KU Leuven), Rik Van de Walle (UGent) en Herman Van Goethem (UAntwerpen).
Tot op heden nam ons land nauwelijks maatregelen die een impact hadden op de economie. We dragen immers voor een groot stuk de economische gevolgen van de maatregelen in China en Italië, waar men niet lang genoeg op voorhand heeft kunnen ingrijpen, met als gevolg de nood tot het nemen van draconische maatregelen.

Maatregelen die genomen moeten worden.
We stellen met aandrang volgende aanvullende maatregelen voor, die onmiddellijk moeten worden doorgevoerd, en gecontroleerd moeten worden op hun strikte naleving:

Voer maximaal telewerken in voor bedrijven en instellingen. Niet-essentiële vergaderingen, activiteiten of reizen worden best uitgesteld.
Geef mensen op de werkvloer die niet kunnen telewerken, maximaal de kans om minder met elkaar in contact te komen, door bijvoorbeeld gefaseerd werken, gefaseerde lunchpauzes, frequente mogelijkheden tot handen wassen, of het ontsmetten van gemeenschappelijke vaak gebruikte oppervlakten en toestellen.
Annuleer of stel elke bijeenkomst uit, indoor en outdoor, waarbij mensen dicht op mekaar gedurende een aantal uren in een gesloten ruimte of op een beperkte oppervlak doorbrengen, gaande van fuiven, theaters, cinema’s, sportactiviteiten enzovoort.
Zet bij universiteiten en hogescholen maximaal in op afstandsonderwijs, naast oplossingen op maat voor stages en practica.
Onderzoek of de capaciteit van het openbaar vervoer verhoogd kan worden om maximaal op social distancing in te zetten. Gebruik bijvoorbeeld de eerste klasse coupés in de treinen om passagiers te spreiden.
Verder zijn er de bestaande aanbevelingen die de gehele bevolking moet opvolgen en zeer ernstig nemen:
Begroet elkaar zonder elkaar aan te raken: geen handen, geen zoenen.
Beperk rechtstreekse sociale contacten met bejaarde mensen tot een absoluut minimum.
Bewaar bij ontmoetingen in gesloten ruimtes een afstand van minstens 1 meter en deel geen gebruiksvoorwerpen met elkaar.

Concreet betekent dit voor VHYP dat de VHYP-Basisopleiding (BO) die op vrijdag 13/3 (met dr Riño Wong Chung) zou starten verplaatst is naar latere datum en de Voortgezette opleidingsmodule over hypnose bij rouwverwerking (met Lies Scaut) op 20/3 en de opleidingsdag 3 HCiMS van vrijdag 20/3 eveneens worden uitgesteld.
In het meest positieve scenario zou de BO misschien later dit academiejaar kunnen starten maar de kans is reëel dat het pas medio mei of eind mei zal zijn vooraleer alles terug in een normale plooi valt.
Wij zullen ons als VHYP-bestuur buigen over het meest realistische scenario en u zo snel mogelijk op de hoogte brengen, maar hou er a.u.b. rekening mee dat onze opleidingen misschien pas vanaf juni terug zouden kunnen starten waardoor ook de Voortgezette opleidingsmodule over hypnose bij stoppen met roken (24/4) en de Schakelmodule (12/5) zouden kunnen worden uitgesteld.
Uw inschrijving voor de diverse opleidingsactiviteiten blijft geldig, maar mocht u erop staan om inmiddels uw inschrijvingsgeld teruggestort te krijgen, zullen we daar op ingaan.
Aarzel niet om ons te mailen of mij als voorzitter desnoods persoonlijk op te bellen (0476-228016) voor verdere inlichtingen.

We wensen u en uw dierbaren veerkracht, volhouding, moed en sereniteit toe in deze crisis en hopen u terug zo snel mogelijk in goede en gezonde conditie terug te zien.

Voor het VHYP-bestuur,
Erik de Soir
VHYP-Voorzitter

 

© 2017 VHYP. Alle rechten voorbehouden. Web realisatie: Rex Media