Medische hypnose in de oncologie

Omschrijving

Lesgeve
José Klaassen is senior ECP-, psycho-(oncologisch)- en gedragstherapeut, hypnosedeskundige in psychotherapie en medische setting, EMDR practitioner en schematherapeut. Zij heeft veel ervaring met de psychologische behandeling van oncologie en psychiatrie patiënten en verzorgt regelmatig scholing. Ook is zij erkend supervisor. José was tot eind 2009 verbonden aan de Afdeling Klinische psychologie van een ziekenhuis in Nijmegen, waar zij vooral met volwassen oncologie en psychiatrie patiënten werkte. Zij heeft ervaren hoe hypnose een belangrijke bijdrage leverde aan de kwaliteit van leven en het zelfvertrouwen van de patiënt, waardoor de zelfcontrole en de autonomie bij de patiënt toenam. Sinds 2008 werkt José met dezelfde doelgroepen nog uitsluitend in haar privépraktijk. Zij heeft 13 jaar revalidatieprogramma’s voor patiënten met kanker verzorgd en heeft voor de patiënten in de palliatieve fase een revalidatieprogramma ontwikkeld. Zij is een veel gevraagd trainer met betrekking tot dit thema en was tot eind 2016 bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Hypnose (NvVH). Haar werkervaringen verschijnen eind 2020 in boekvorm bij Garant Uitgevers.

Datum en tijd
Vrijdag 11 december 2020, 09:30 - 17:00 uur

Locatie
Online, de digitale deuren gaan open om 09:00 uur

Doelgroep
Professionals, die de basisopleiding hypnose hebben voltooid en werkzaam zijn met patiënten met kanker in een klinische of poliklinische setting of belangstellenden voor dit thema.

Inleiding
Kanker komt steeds vaker voor. Het hebben van kanker kan verstrekkende gevolgen hebben op het somatisch (pijn, benauwdheid), het psychisch (angst, depressieve klachten, depressie, PTSS), het sociaal (relatie, werk, hobby) en het spiritueel (existentiële crisis, zingeving, zinervaring) niveau. Maar ook bij de partner en de kinderen kan de impact van de ziekte groot zijn. Hoewel kanker steeds meer een chronische ziekte is, wordt de ziekte toch nog vaak met de dood geassocieerd. In Nederland sterft 29% van alle mensen aan kanker. In België ligt dit percentage iets lager. Voor de patiënt die medisch behandeld is voor kanker, is het een opgave om na de medische behandeling een manier te vinden om het leven weer zo goed mogelijk vorm te geven. De ziekte heeft regelmatig blijvende gevolgen, waar de patiënt, maar ook de partner, mee moet leren omgaan. Een nieuwe weg vinden in het leven en de kwaliteit van leven zijn belangrijke aandachtspunten.

In de oncologie kan ket toepassen van hypnose een belangrijke bijdrage leveren aan:  

 • verlichting van symptomen, zoals pijn, benauwdheid, angstklachten, slaapproblemen, emotionele blokkade, depressieve klachten, depressie
 • ego-versterking
 • traumabehandeling (soms is de medische behandeling traumatisch of komen er tijdens de medische behandeling
 • onverwerkte trauma’s naar boven
 • afscheid nemen van het leven, waarbij gewerkt wordt met onder andere metaforische verhalen.

Mensen in crisis nemen taal letterlijk. Hier zijn professionals zich vaak niet bewust van. Voor de hulpverlener is het dus van groot belang zich bewust te worden van welke woorden hij kiest en welke boodschap hij hiermee en met zijn non-verbale gedrag overbrengt. Professor Eva Banyai heeft in oktober 2004 op het 16-de internationale congres van hypnose en hypnotherapie in Singapore hierover een presentatie gegeven naar aanleiding van haar persoonlijke ervaringen.

Inhoud 

De opleiding bevat een praktisch en een kort theoretisch gedeelte. De cursist bestudeert vooraf de opgegeven literatuur en de powerpoint, waarin ook wetenschappelijk onderzoek is opgenomen. Tijdens de opleiding worden vragen van de cursisten over de literatuur en de powerpoint (waaronder de somatische, psychologische, sociale en spirituele gevolgen bij kanker) kort behandeld . Daarnaast wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden duidelijk gemaakt hoe, wanneer en met welk doel medische hypnose kan worden toegepast bij kanker. Cursisten oefenen vervolgens het toepassen van de technieken met hypnose aan de hand van casuïstiek, waarbij ook creatief aan de slag wordt gegaan met verhalen en metaforen. Tenslotte wordt belicht hoe verbale en non-verbale suggesties, die bewust en veelal onbewust door professionals, maar ook door familie en vrienden, in de communicatie worden gegeven, vaak onbedoeld uitwerken op de patiënt. Professionals komen in de communicatie met de patiënt regelmatig problemen tegen, omdat mensen in crisis andere boodschappen horen dan de boodschapper bedoelt. De cursist krijgt een praktische opdracht om hierin te oefenen. Er is ruimte voor inbreng van eigen casuïstiek tijdens de lesdag.

Doelstellingen van de lesdag zijn:  

 • de cursist heeft kennis opgedaan over de mogelijke gevolgen van kanker op somatisch, psychisch, sociaal en spiritueel niveau
 • de cursist heeft kennis verworven bij welke klachten medische hypnose in de oncologie kan worden toegepast
 • de cursist heeft de toepassing van hypnose ervaren door er zelf mee te oefenen
 • de cursist is zich ervan bewust wat zijn verbale en non-verbale communicatie bij de patiënt teweeg kan brengen in
 • positieve en negatieve zin en heeft geleerd hoe hypnose in zijn taalgebruik in te zetten om positief en effectiever zijn doel bij de patiënt te bereiken.

Kosten en inschrijving

BIP-leden en VHYP-leden 120 euro, niet-leden 150 euro.
Inschrijving: Via de website
Een week voor de start van de workshop dag ontvang je een link om in te loggen.

 

Klik hier om de flyer te downloaden

Activiteit tijden

11 Dec 2020 9:30 AM

11 Dec 2020 17:00 PM

Lesgevers

 • Jose Klaassen

Registratie

€150.00

€120.00

Gelieve in te loggen om in te schrijven

Log hier in

Voor inschrijving heeft u een VHYP account nodig. Indien u die nog niet heeft, klikt u op de knop 'Registreer'.

Registreer
© 2017 VHYP. Alle rechten voorbehouden. Web realisatie: Rex Media