Hypnose bij psychotrauma DAG 1: dissociatie

Omschrijving

hypnose-bij-psychotrauma-dissociatie.jpg

Docent
Erik De Soir, Doctor in de psychologie (Universiteit Utrecht), Doctor in de sociale en militaire wetenschappen (Koninklijke Militaire School), psychotherapeut, psychotraumatoloog, hypnosedeskundige, craniosacraal- en shiatsutherapeut

Doelgroep
Voor allen die de basisopleiding hebben afgerond en die zich, na het volgen van de eerdere modules over het gebruik van hypnose bij psychotrauma, in het bijzonder willen bekwamen in het gebruik van hypnose in het kader van de psychotherapeutische behandeling van complex psychotrauma en traumagerelateerde dissociatieve stoornissen.

Reeds doorgegaan op
Deze voortgezette module gaat door op 21 februar 2019 en wordt voor de eerste keer georganiseerd in het kader van de voortgezette opleiding bij VHYP. Het volgen van de eerdere modules over het gebruik van hypnose bij psychotrauma is een voordeel, maar niet verplicht.

Beschrijving
De ‘standard of care’ voor cliënten met een complexe dissociatieve stoornis en andere complexe traumagerelateerde stoornissen is de fasengerichte behandeling. In dit kader kunnen zowel hypnose als meditatie een handig psychotherapeutisch instrument zijn in het kader van de synthese van dissociatieve delen. In eerdere modules werden visualisatietechnieken vooral besproken in de context van stabilisatie, symptoomreductie en skills training. Deze module richt zich specifiek op toepassing van hypnose in fase 2 (confrontatie) en fase 3 (integratie) van dissociatieve delen van de persoonlijkheid. Samenwerking en synthese van de gedissocieerde delen van de persoonlijkheid zijn echter essentieel op de weg naar herstel. 

Inhoud

  1. Ervaringsgerichte verkenning van de ervaring(en) met hypnose in een psychotherapeutische context van complexe (vroegkinderlijke) traumatisering.
  2. Kort overzicht van de literatuur m.b.t. het gebruik van hypnose bij complexe traumagerelateerde stoornissen.
  3. Bondige herhaling van het gebruik van hypnotische technieken in fase 1 van de behandeling, zoals: het gebruik van imaginaire beschermkledij/uitrusting, de veilige plek, veilige innerlijke plekken, containment- en opbergingstechnieken, de imaginaire ontmoetingsplaats, de innerlijke bron van wijsheid en het innerlijk bouwen aan een gemeenschap van delen.
  4. Overzicht van hypnotische technieken voor DIS - en DDNOS – cliënten.
  5. Oefeningen in subgroepen op de deelaspecten van het therapeutisch handelen (met inbegrip van technieken voor psychofysiologische stabilisatie) op basis van hypnotische technieken.
  6. Discussie van de inzichten van William Brown op de fenomenologie van hypnose en dissociatie

 

Locatie
U.P.C. KUL Campus Kortenberg
Leuvensesteenweg 517, Kortenberg
3070, België

Het station van Kortenberg is op 15 min. wandelafstand.

Activiteit tijden

21 Feb 2019 9:30 AM

21 Feb 2019 17:00 PM

Lesgevers

  • Erik De Soir

Registratie

€150.00

€120.00

Gelieve in te loggen om in te schrijven

Log hier in

Voor inschrijving heeft u een VHYP account nodig. Indien u die nog niet heeft, klikt u op de knop 'Registreer'.

Registreer
© 2017 VHYP. Alle rechten voorbehouden. Web realisatie: Rex Media